Referenser

RÄDDNINGSTJÄNSTEN KRONOBERG

Linus Havtorp är brandman på Värends räddningstjänst i Växjö och var en av initiativtagarna till att ta fram en maskin för rengöring av brandmännens rökdykarutrustning.

”När en kollega dog i cancer började vi fundera på hur vi faktiskt handskades med utrustning förorenad av brandrök. Nu i efterhand känns det ju rätt självklart att det i röken från bränder finns en hel del partiklar som är mer eller mindre farliga för hälsan”, berättar Linus.

Kläder, stövlar och liknande tvättades regelbundet men av andningsutrustningen tvättades tidigare bara maskerna. Utrustning som lufttuber, ryggplattor, regulatorer och andningsventiler tvättades inte av alls.

”Det slog mig att Wexiödisk, som ligger här i staden, har rätt stora maskiner för att rengöra disk. Vi tog kontakt med dem och redan från början visade de ett stort intresse. Det var en utmaning som verkade passa dem. Vi tog med vår rökdykarutrustning till deras verkstad där de gjorde tester och finjusteringar för att få maskinen så effektiv som det bara gick”, säger Linus.

Personal Protection Equipment

Sedan dröjde det inte länge innan det stod en PPE WASHER X2 på brandstationen i Växjö. I hållaren som tar två personers utrustning åt gången står eller hänger allt stadigt. I själva diskmaskinen spolas utrustningen av både uppifrån och nedifrån för att säkerställa att alla rök- och brandpartiklar försvinner.  Det smidiga rullbandet som hållaren står på, gör att det även blir enkelt att få utrustningen in och ut ur maskinen.

”Vi har nu haft maskinen i cirka två år. Vår utrustning är alltid ren vid utryckningar och miljön på brandstationen är något helt annat än det vi var vana vid. Tidigare kunde det lukta rök på hela stationen men det gör det inte alls idag. Och det är fantastiskt skönt. Helst med tanke på att man inte riktigt vet vad det är man annars hade gått och andats in dagarna i ända”, avslutar Linus.

RÄDDNINGSTJÄNSTEN I AVESTA

RÄDDNINGSTJÄNSTEN I HALMSTAD

RÄDDNINGSTJÄNSTEN I GÄLLIVARE

RÄDDNINGSTJÄNST I FINLAND